4a mostra internacional de cinema etnogrà fic
De la mà del
Museu del Ter de Manlleu, Cineclub Vic encenta les projeccions de la 4a mostra internacional de cinema etnogrà fic a Osona amb la projecció de
Family Tour. La sessió serà aquest dimarts a les 22h i comptarà amb la presència de la directora de la pel·lÃcula, rodada a Osona
El Museu del Ter, per segon any consecutiu, ha coordinat la programació de la mostra a la comarca conjuntament amb el Cineclub Vic, el Museu de l´Esquerda de Roda de Ter, el Museu de la Torneria de Torelló i l´Ajuntament de les Masies de Voltregà .
La mostra, a Catalunya
L´Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, en estreta col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, organitza per quart any consecutiu aquesta mostra multiseu que combina filmacions amateurs antigues amb documentals i pel•lÃcules de ficció, tots sota el denominador comú de ser testimonis de formes de vida que es donen en la nostra societat. Com en les tres darreres edicions, a més, la mostra es realitza en coordinació amb la Xarxa Arianna de Cultura Popular, col•laboració en virtut de la qual les seus de Catalunya projectaran també materials italians, alhora que a Torà es projectaran documents audiovisuals procedents de Catalunya.
La mostra, a Osona
Dimarts, 23 de setembre a les 22h
Espai ETC (Passeig de la Generalitat, 46. Vic)
Ser lluny pot ser més fà cil que ser a prop. Això és el que sent la Lili quan torna a casa dels pares a passar unes vacances desprésde viure fora del paÃs. Malgrat que no té una relació dolenta amb la seva famÃlia nuclear, els conflictes sense resoldre i una tendència natural al bloqueig emocional fan que la Lili senti la proximitat de les persones que estima com un conflicte constant entre voler donar i no aconseguir-ho, entre l´exigència de l´amor i els impediments per transmetre´l. Family Tour és una comèdia Ãntima, plena de moments de tendresa i de frustració, un viatge catà rtic al passat.
Divendres, 26 de setembre a les 21h
Museu de l´Esquerda (Avinguda Pere Baurier, s/n. Roda de Ter)
La Cooperativa del Ter. Any 1931, 6 min
Roda de Ter va veure néixer fa més de 130 anys la Cooperativa del Ter, dedicada a la fabricació de teixits de cotó. Impulsada per Ferran Alsina el 1881, aquest tècnic tèxtil de Barcelona estava convençut que aquest sistema millorava la producció ja que era una via per acabar amb la conflictivitat social apareguda amb la industrialització. No exempta de polèmica, la Cooperativa del Ter va ser una de les poques experiències de cooperatives industrials de producció que va funcionar amb èxit a Catalunya. Presentació a cà rrec de Maria Ocaña, historiadora i directora del Museu Arqueològic de l´Esquerda de Roda de Ter
Dimecres, 1 d´octubre a les 20.30h
Escola Comtes de Lacambra (Les Masies de Voltregà - Vinyoles)
Visita a la Farga Lacambra. Any 1926, 46 min
La Farga Lacambra, situada a Vinyoles (les Masies de Voltregà ), és una empresa metal•lúrgica que fabrica i comercialitza semielaborats de coure. Convertida en un dels referents mundials en tecnologia del reciclatge del material, va ser fundada fa més de 200 anys. El documental, rodat el 1926, mostra imatges dels jardins de la colònia, del xalet, del dia a dia dels obrers, aixà com del procés de fabricació utilitzat durant aquells anys. Una filmació històrica que permet recuperar antics models socials i de producció.
Presentació a cà rrec de Carles GarcÃa, antropòleg i director del Museu del Ter.
Preu: gratuït
Dijous, 2 d´octubre a les 21h
Museu de la Torneria (Carrer de la Pau, 12-14. Torelló)
Les inundacions a Manlleu i Torelló del 1940. Salvador Rifà , 1940, 4 min
La Diputación de Barcelona entrega las viviendas protegidas de Torelló. NO-DO, 1943
II exposición industrial y de artesanÃa. NO-DO, 1970, 2 min
La nit del 17-18 d´octubre de 1940, diverses conques fluvials de Catalunya varen patir greus inundacions. Va provocar desenes de vÃctimes mortals, a més de greus destrosses materials. Els municipis afectats, com Manlleu i Torelló, es van acollir als plans de reconstrucció de Regiones Devastadas. La primera projecció recull les imatges filmades per Salvador Rifà dels estralls causats a Manlleu i Torelló. La segona, correspon a la inauguració de diversos grups de Vivendes Protegides a Torelló, i com a cloenda de la sessió es projectarà el NO-DO del 1 de juny de 1970 amb imatges de diverses torneries i artesans de Torelló.
Presentació a cà rrec de Gerard Verdaguer, historiador i director del Museu de la torneria de Torelló.
Preu: gratuït
Dimecres, 8 d´octubre a les 20h
Museu del Ter (Passeig del Ter, 2. Manlleu)
La famÃlia Solsona a Manlleu, de Modest Solsona (dècada de 1930, 12 min.)
Un dilluns de principi de la dècada de 1930, la famÃlia Solsona, propietà ria de la fà brica de galetes Solsona de Barcelona, es dirigia a Camprodon. El viatge, llarg, estava previst en diverses etapes i una de les parades es va fer a Manlleu. Les imatges mostren membres de la famÃlia Solsona passejant per les Tres creus, el Baix Vila i molt especialment el mercat setmanal. Les imatges familiars enregistrades per Modest Solsona permeten fer un viatge en el temps i reviure la quotidianitat dels anys trenta del segle XX.
Presentació a cà rrec de Pere Casas, historiador i tècnic del Museu del Ter.
Calafati e maestri d´Ascia. “Abbonare†la tradizione. Salvo Cuccia, 2001, VO subtitulada. 17 min
Projecció en coordinació amb Arianna, xarxa euromediterrà nia de cultura i patrimoni.
Preu: gratuït