PROPERA SESSIÓ // 09-12-2014 // Sessió Especial Julius 2014
El hombre que mató a Liberty Valance // John Ford, EUA, 1962
Fitxa tècnica

Producció: Paramount Pictures, John Ford Productions
Guió: James Warner Bellah, Willis Goldbeck
Música: Cyril J. Mockridge
Muntatge:
Durada: 123 min
Intèrprets: John Wayne, James Stewart, Vera Miles, Lee Marvin, Edmond O´Brien, Andy Devine, John Carradine, Jeanette Nolan, John Qualen
El senador Stoddar (James Stewart) i la seva dona (Vera Miles) arriben a Shinbone per assistir al funeral de Tom Doniphon (John Wayne). Un periodista voldrà saber quina relació tenien amb el difunt.

En plena maduresa creativa, John Ford va realitzar amb aquesta pel·lícula una profunda reflexió sobre els orígens de les llegendes i l’enfrontament entre un món en decadència i l’arribada de la civilització moderna. Estructurada entorn d’un llarg flashback, la narració focalitza aquesta lluita en la figura d’un pistoler sense escrúpols que humilia el jove advocat arribat de l’est, amb el nexe d’unió entre tots dos representat per Doniphon, un dels membres més respectats de la comunitat. Amb un magnífic guió, una fotografia magistral i un treball esplèndid de tots els actors, la pel·lícula està considerada amb tot mereixement com una de les obres mestres del western, plena de lirisme i moments antològics, però també d’una forta càrrega crepuscular. 


John Ford
De nom real Sean Aloysius O’Fearna, va néixer a Cape Elizabeth el 1895. Quan tenia 18 anys va anar a Hollywood per reunir-se amb el seu germà, actor i director. Allà va realitzar diverses feines fins que el 1917 comença una una carrera cabdal dins la història del cinema, farcida d’obres mestres com La diligencia, Las uvas de la ira, Centauros del desierto o El hombre tranquilo. Guanyador de quatre premis Oscar i molt respectat dins de la indústria cinematogràfica, va morir el 31 d’agost de 1973 a Califòrnia.


Dimarts, 09 de desembre. 22h
Preu: 5 euros. Socis: entrada gratuïta
Socis VicJove: 4 euros
Lloc: Espai ETC (Passeig de la Generalitat, 56) de Vic
< tornar